Mi az a SMART cél és hogyan határozzuk meg őket? (Konkrét példákkal)

Szerző képe

By Marketinges

A célkitűzés minden területen, legyen az üzleti, személyes fejlődés vagy bármilyen projekt, alapvető fontosságú. Azonban nem minden cél egyformán hatékony. A S.M.A.R.T. célok egy bevált módszert kínálnak arra, hogy céljainkat világosan és eredményesen határozzuk meg.

Mi az a SMART cél?

A SMART cél egy olyan célkitűzési módszertan, amely öt kulcsfontosságú szempontot vesz figyelembe: Specifikus (Specific), Mérhető (Measurable), Elérhető (Achievable), Releváns (Relevant), és Időhöz kötött (Time-bound). Ezek a kritériumok segítenek abban, hogy céljaink világosak, mérhetőek és elérhetőek legyenek.

Az alábbi magyarázatban és konkrét példában János egy fodrász szalon üzemeltetője. A vállalkozása számára elkészült mobil alkalmazást szeretné nagyobb körben ismerté tenni, hogy még több ügyfelet szerezhessen a csapata számára.

Specifikus (Specific)

A specifikus célok egyértelműen meghatározottak és pontosak. Egy homályos cél helyett, mint például „jobb akarok lenni a munkámban”, a specifikus cél így hangzik: „növelni akarom az eladási eredményeimet 10%-kal az elkövetkező három hónapban”.

Ahhoz, hogy egy cél hatékony legyen, konkrétnak kell lennie. A konkrét cél olyan kérdésekre ad választ, mint például:

  • Mit kell elérni?
  • Ki a felelős érte?
  • Milyen lépéseket kell tenni az eléréséhez?

Konkrét példa: Növelni szeretném a fodrász vállalkozásom, azon belül a mobilalkalmazásom havi felhasználóinak számát. A növekedésben az alkalmazásboltban való megjelenés optimalizálása és a célzott közösségi média kampányok létrehozása segíthet.

Mérhető (Measurable)

A mérhető célok lehetővé teszik, hogy nyomon kövessük előrehaladásunkat és lássuk, hogy elértük-e a kitűzött célt. Például, János és csapata szeretné növelni a fodrász mobilalkalmazásuk felhasználóinak számát – de mennyivel? Ha csak egy új regisztrációjuk is lesz, az technikailag pozitív növekedésnek számít – ez azt jelenti, hogy végeztek? Ugyanez vonatkozik a stratégiájukra is – hány platformon fognak hirdetni?

Ahhoz, hogy ez a SMART célkitűzés hatásosabb legyen, Jánosnak mérhető, nyomon követhető referenciaértékeket kell célul kitűznie.

Konkrét példa: Növelni szeretném a mobilalkalmazás havi felhasználóinak számát 100 fővel az alkalmazásboltos listánk optimalizálásával és célzott közösségi média kampányok létrehozásával négy közösségi médiaplatformon: Facebook, TikTok, Instagram és LinkedIn.

Elérhető (Achievable)

Az elérhető célok reálisak és megvalósíthatóak az adott körülmények között. Fontos, hogy a célok kihívást jelentsenek, de ne legyenek túlzottan ambiciózusak.

Ez az a pont a folyamatban, amikor komoly valóságellenőrzést kell tartanod magadnak. A céloknak reálisnak kell lenniük – nem pedig olyan céloknak, amelyekről elkerülhetetlenül lemaradsz. Kérdezd meg magadtól: a célod olyasmi, amit te és a csapatod ésszerűen el tud érni?

János átvizsgálja a Mérhető célját, és rájön, hogy kis csapatát és annak nagy munkaterhelését tekintve, négy közösségi platformra hirdetési kampányt készíteni talán több, mint amennyit meg tudnak oldani. Úgy dönt, hogy visszavesz és három közösségi hálózatra fokuszál, ahol a legnagyobb valószínűséggel talál majd új ügyfeleket.

Konkrét példa: Növelni szeretném a mobilalkalmazás havi felhasználóinak számát 100 fővel az alkalmazásboltos listánk optimalizálásával és célzott közösségi média kampányok létrehozásával három közösségi médiaplatformon: Facebook, TikTok és Instagram.

Releváns (Relevant)

A releváns célok összhangban vannak a hosszú távú céljaiddal és értékeiddel. A célkitűzés során érdemes megvizsgálni, hogy az adott cél hogyan járul hozzá a nagyobb célok eléréséhez. Például, ha egy vállalkozás növekedni szeretne, egy releváns cél lehet: „bevezetni egy új szolgáltatást a piacra az elkövetkező hat hónapban”.

János tudja, hogy az alkalmazás az ügyfélhűség egyik fő mozgatórugója, és hogy az alkalmazás használatának növekedése nagy hatással lehet a vállalkozása bevételi céljaira. Most úgy módosítja céljait, hogy az tükrözze ezt a kontextust.

Konkrét példa: Növelni szeretném a mobilalkalmazás havi felhasználóinak számát 100 fővel az alkalmazásboltban való megjelenésünk optimalizálásával és célzott közösségi média kampányok létrehozásával három közösségi médiaplatformon: Facebook, TikTok és Instagram. Mivel a mobilfelhasználók általában többször foglalnak időpontot, így az alkalmazás használatának növelése végső soron a nyereségességet fogja növelni.

Időhöz kötött (Time-bound)

Az időhöz kötött céloknak van egy konkrét határidejük, amely segít a fókuszálásban és a motiváció fenntartásában. Például: Mikor kezdi el a csapat a meghatározott feladatok létrehozását és végrehajtását? Mikor fejezik be?

A SMART-célokba időhöz kötött paramétereket kell beépíteni, hogy mindenki tudja, hogyan maradjon a kijelölt időkereten belül. Íme, Jánosnak, hogyan kell beépítenie ezeket a dátumokat, hogy a SMART-célja teljes legyen.

Konkrét példa: Növelni szeretném a mobilalkalmazás havi felhasználóinak számát 100 fővel a következő év első negyedévében. Ezt a célt az alkalmazásboltban való megjelenésünk optimalizálásával és célzott közösségi média kampányok létrehozásával érjük el a következő három közösségi médiaplatformon: Facebook, TikTok és Instagram. Ezek a közösségi média kampányok január elsejétől kezdenek el futni, mivel a mobilfelhasználók általában többször foglalnak időpontot, így az alkalmazás használatának növelése végső soron a nyereségességet fogja növelni.

SMART célok meghatározása: Lépésről lépésre

  1. Határozd meg a célt specifikusan: Gondolj arra, mit akarsz pontosan elérni. Miért fontos ez a cél? Kik érintettek benne? Hol fog megtörténni? Milyen erőforrásokra van szükséged?
  2. Tedd mérhetővé: Hogyan fogod mérni a sikeredet? Milyen mutatók alapján tudod eldönteni, hogy elérted-e a célt?
  3. Legyen elérhető: Gondold át, hogy a cél reális-e a jelenlegi erőforrásaiddal és képességeiddel. Mit kell tenned azért, hogy elérd?
  4. Biztosítsd, hogy releváns legyen: Hogyan kapcsolódik ez a cél a nagyobb, hosszú távú céljaidhoz? Miért fontos most elérni ezt a célt?
  5. Határozz meg egy időkeretet: Mikor szeretnéd elérni a célt? Mik a kulcsfontosságú mérföldkövek?

Konkrét példák a marketing területén alkalmazott SMART célokról

A marketing területén a célkitűzések egyértelmű és strukturált meghatározása létfontosságú a siker eléréséhez. A SMART célok alkalmazása segít abban, hogy céljaink specifikusak, mérhetőek, elérhetőek, relevánsak és időhöz kötöttek legyenek. Az alábbiakban konkrét példákat mutatunk be a marketing területén alkalmazott SMART célokra.

Példa 1: E-mail marketing kampány hatékonyságának növelése

Specifikus: Növelni szeretnénk a heti hírlevelünk megnyitási arányát.

Mérhető: A jelenlegi 20%-os megnyitási arányt 25%-ra szeretnénk növelni.

Elérhető: Az e-mail tárgysorok A/B tesztelésével, a tartalom személyre szabásával és a küldési idő optimalizálásával reálisnak tűnik.

Releváns: A magasabb megnyitási arány növeli az olvasottságot és az elköteleződést, ami hosszú távon több vásárlást eredményezhet.

Időhöz kötött: A következő három hónapban.

Példa 2: Közösségi média követőtábor növelése

Specifikus: Növelni szeretnénk az Instagram követőink számát.

Mérhető: Jelenlegi 5,000 követőről 7,000 követőre szeretnénk növelni.

Elérhető: A követőtábor növekedése reális azáltal, hogy heti háromszor posztolunk releváns tartalmat, influencer együttműködéseket indítunk, és hirdetéseket futtatunk.

Releváns: A nagyobb követőtábor növeli a márka ismertségét és a közönség elkötelezettségét.

Időhöz kötött: A következő hat hónapban.

Példa 3: Online értékesítési bevételek növelése

Specifikus: Növelni szeretnénk az online értékesítéseinket a webáruházunkban.

Mérhető: Havi 2 millió forint bevételről 3 millió forint bevételre szeretnénk növelni.

Elérhető: Az új SEO stratégiák bevezetésével, PPC kampányokkal és célzott e-mail marketinggel elérhető.

Releváns: Az online értékesítések növekedése hozzájárul a vállalat éves pénzügyi céljainak eléréséhez.

Időhöz kötött: A következő négy hónapban.

Példa 4: Weboldal konverziós arányának javítása

Specifikus: Javítani szeretnénk a weboldalunk konverziós arányát.

Mérhető: A jelenlegi 2%-os konverziós arányt 3%-ra szeretnénk növelni.

Elérhető: A weboldal felhasználói élményének optimalizálásával, célzott hirdetések futtatásával és személyre szabott ajánlatokkal reális.

Releváns: A magasabb konverziós arány több ügyfelet és bevételt eredményez.

Időhöz kötött: A következő két hónapban.

Példa 5: Márkaismertség növelése egy új piacon

Specifikus: Növelni szeretnénk a márka ismertségét az európai piacon.

Mérhető: Növelni szeretnénk az európai piacról származó weboldal látogatottságát havi 10,000 látogatóról 15,000 látogatóra.

Elérhető: Az új piacra való belépés marketing kampányokkal, közösségi média aktivitással és PR tevékenységekkel elérhető.

Releváns: Az európai piacon való jelenlét növeli a vállalat globális ismertségét és bevételeit.

Időhöz kötött: A következő hat hónapban.

Példa 6: Ügyfélelégedettség javítása

Specifikus: Javítani szeretnénk az ügyfelek elégedettségét a termékeinkkel kapcsolatban.

Mérhető: A jelenlegi 70%-os ügyfélelégedettségi szintet 85%-ra szeretnénk növelni.

Elérhető: A termékminőség javításával, az ügyfélszolgálat fejlesztésével és rendszeres visszajelzések gyűjtésével reális cél.

Releváns: Az elégedett ügyfelek hűségesebbek és több ajánlást adnak, ami növeli a bevételeket.

Időhöz kötött: A következő három hónapban.

A SMART célok világos és strukturált keretet adnak a célkitűzéshez, amely segít a fókuszálásban és a célok elérésében. Ezek a példák szemléltetik, hogyan alkalmazhatók a SMART célok a marketing különböző területein, hogy hatékonyan növeljék a teljesítményt és az eredményeket.